“Don’t let your mind bully your body”

–  June Tomaso Wood.

 

Iedereen die ooit zijn lichaam heeft bespot, beschimpt of uitgelachen; steek je hand op. *steekt hand op*

Onbewust – of net niet –  pest jij je lichaam met jouw commentaar. Ook ik maak er mij schuldig aan. Alsof mopjes over mijn eigen lichaam een schild vormen dat mij beschermd tegen opmerkingen van buitenaf. Althans dat maak ik mezelf wijs. Je eigen lichaam bespotten is toegestaan, behalve wanneer een ander dit doet. Net zoals die keren dat jij jouw broer of zus uitschold, maar oh wee als iemand anders dat deed. Dan was jij de eerste die recht zou springen om de bully eens flink aan te pakken. Alsof er een verschil is tussen jouw woorden en die van een ander. Het lijkt alleen alsof ze minder diep snijden, al is de kans groot dat jouw woorden nog diepere wonden achterlaten.

Heb je al ooit eens gevraagd aan je eigen lijf hoe het zich juist voelt bij de kwetsende woorden die je keer op keer met een lach op je tronie uitspreekt? Neen? Wel misschien kan je ’t eens doen. Jouw  woorden tegenover jouw eigen lichaam hakken er vaak dieper in dan dat je zou bedoelen. Het is een kwestie van herhaling. Op een gegeven moment gelooft je lichaam wat de kwetsende taal en gaat het zich gedragen naar jouw woorden. Wees daarom voorzichtig met wat je al lachend zegt.

Koester je lijf.

Wees er lief voor.

Body // quote that word #1

BODY

“The beach gonna get whatever body I give it.”

unknown

Het bikiniseizoen is officieel begonnen. Joepie! Voor velen toch, want plots komen heel wat onzekerheden boven water drijven. Zijn mijn striemen niet al te zichtbaar? Wordt mijn appelsienenhuidje nog sociaal aanvaard? Had ik toch die bikinibodyworkout moeten proberen? Je kent het fenomeen wel, hashtag bikiniseasonready. Maar waarom worden we geacht een strandlijf te hebben wanneer we gewoon wat afkoeling zoeken? Waarom zijn we zo gebrand op die onzekerheden en meer nog waarom worden onze imperfecties nog steeds beschouwd als reden om gebodyshamed te worden?

Summerproof. Alsof je begin mei een invite krijgt voor het bikiniseason en er een dresscode/bodycode bij staat. Do: tanned, strak en onbehaard. Don’t: melkflesbenen, stoppels, striemen en cellulitis. De enige zwembandjes die worden toegestaan zijn van die opblaasbare donuts, waar zowat iedereen mee moet poseren. Of flamingo’s. Maar absoluut niet diegene die vervaardigd zijn uit 100% lijfelijkheid. Zij die zich niet aan de dresscode houden, mogen ervan op aan dat ze door de buitenwippers – onder de vorm van smartphones – te kakken worden gezet op het internet. Want zo gaat dat nu eenmaal. Voldoe je niet aan de norm, helaas pindakaas. Kom volgend jaar nog maar eens terug.

Mag ik mezelf nog veilig voelen als ik  in bikini aan zee lig? Of moet ik voortdurend op mijn hoede zijn om het slachtoffer te worden van bodyshamers? Laatst bekeek ik enkele instastories. Eén van de stories die ik toen zag, zorgde ervoor dat ik het heel even benauwd kreeg, om me vervolgens te laten koken van kwaadheid. Ik zag foto’s van onwetende mensen minding their own bussiness op het strand. Voorzien van de nodige commentaren, pronkten ze op het verhaal van iemand die het  nodig vond deze personen te bespotten om wie ze zijn, maar meer nog; om hun uiterlijk. Aan diegene die vinden dat ze hun vrijheid van meningsuiting mogen inroepen wanneer ze commentaar geven op de diversiteit aan lijven; ik hoop dat het je nooit overkomt. Er is niks zo erg als aan de schandpaal te worden genageld op momenten dat je zowaar op je kwetsbaarst bent. Je mag je mening hebben, maar houd het alsjeblief beschaafd. Kwets niemand met woorden die diepe wonden achterlaten. Zelfs niet wanneer je denkt dat je niemand schoffeert, want er zal steeds iemand geraakt worden door jouw woorden.

Het hebben van een beachbody is blijkbaar een fenomeen waaraan mijn medemens duchtig meedoet. Bewust of onbewust, laat ons dat vooral in het midden houden. Als ik mijn pinterest open, zie ik van tijd tot tijd workoutpins. Mij goed, allemaal geen probleem; fijn zelfs dat je deze zaken pint om – wie weet – ooit wel uit te voeren. Want laat ons eerlijk zijn, onze pinterestborden zijn veelal utopieën. En ik hoop uit de grond van mijn hart dat je die workouts pint louter en alleen voor jezelf. Niet uit angst aangestaard te worden.

En alsof jezelf kwellen met het idee te moeten voldoen aan een bepaalde standaard alvorens op het strand te mogen gaan liggen nog niet erg genoeg is, zijn er ook de boekjes en de online versies van deze boekjes die je opdringen een summerbody te hebben. Ja Flair, ik kijk naar jullie. Je mag dan wel kiezen om af en toe plussize modellen in jullie artikels te verwerken, maar koppen zoals “Luiemeisjestips om je lichaam summerproof te krijgen” laten jullie geloofwaardigheid als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Ik vroeg me in de inleiding al af hoe het komt dat we nog steeds gebrand zijn op onze onzekerheden. En eerlijk, ik heb er geen sluitend antwoord op. Onzekerheden zijn als vicieuze cirkels. Net wanneer je denkt je kleine kantjes te aanvaarden, word je weer de dieperik ingesleurd door wat de perfectiepropaganda beweert de norm te zijn. Elke. Fucking. Keer.

En dan nog dit. Ik hoop oprecht dat ieder van jullie geniet van elke zonnestraal dat zomer 2017 je brengt en dat je jouw onzekerheden niet de bovenhand laat nemen. Of je nu voldoet aan de summerproof bodycode of voldoet aan je eigen bodycode: geniet!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Body // Over beachbody’s en bodyshamers

BODY

“Shoutout to all the girls out there trying to love themselves in a world that’s constantly telling them not to.”

– unknown

 

 

Deze is voor alle meisjes die meer zijn dan cute of amazing.

Deze is voor alle meisjes die meer dan alleen mooi zijn.

Deze is voor alle meisjes die hun dromen najagen.

Deze is voor alle meisjes die ooit gehoord hebben dat hun dromen niks waard zijn.

Deze is voor alle meisjes die nagefloten worden omdat ze te sexy, te dik, te mager, te groot of te klein zijn.
Althans volgens de subjectieve nafluiter.

Deze is voor alle meisjes die baas zijn over hun eigen lichaam.

Deze is voor alle meisjes die baas zijn over hun eigen gedachten.

Deze is voor alle meisjes die zich niet goed voelen in hun vel.

Deze is voor alle meisjes die meer dan ooit moeten vechten om zichzelf te mogen zijn.

Deze is voor alle meisjes die denken niet goed genoeg te zijn voor onze maatschappij.

Deze is voor alle meisjes die steeds weer moeten bewijzen dat ze evenveel waard zijn als het andere geslacht.

Deze is voor alle meisjes die nog steeds worden onderdrukt.

Deze is voor alle meisjes. Gewoon. Omdat het kan. Omdat het mag.

Want: alle meisjes aan de macht! Happy womensday!

#GRLPWR

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Personal thoughts // Alle meisjes aan de macht

PERSONAL